top of page

Eğitim Koçu ile Öğrenci Koçu Arasındaki Fark Nedir?

Çoğu zaman bu ikisi aynı anlamda kullanılsa da esasen aynı şeyi ifade etmiyor. Çok basit bir anlatımla öğrenci koçluğu sadece öğrencilerle yapılan koçluk çalışmalarını belirtse de eğitim koçluğu eğitimin diğer paydaşlarını da içine alıyor. Bu anlamda şemsiyesi çok daha geniş bir kavram eğitim koçluğu.


TEACHER UP! programı ilk olarak bu ayrımı değerli öğretmenlerimize fark ettirerek başlar. Zira pek çok kişi koçluk sertifikasını alınca ilk iş "öğrenci bulma" yarışına giriyor. Onlar da genelde sınav grupları oluyor. İnternette basit bir taramayla sayısız sınav koçu bulabilir, hizmetlerini karşılaştırabilirsiniz. %99 aynı söylemlerle karşılaşacağınızın garantisini veriyorum.


koçluk alan öğrenciler

Öyleyse eğitim koçluğuna ilgi duyuyorsak ne yapmamız lazım? Herkesin gittiği yoldan giderek kalabalıklar içinde biri olmak istiyorsanız bunu pek tavsiye etmem. Eğitim koçu olarak hizmetinizi öyle benzersiz kılmalısınız ki eğitim koçu arayanların gözüne çarpmalısınız. Balon gibi şişen sınav koçluğu (öğrenci koçluğu) alanında bunu yapmanız gerçekten çok zor.


Dikkat süresinin 3 saniyeye falan düştüğü bir çağdayız. Her yerden bildirimler, her yerden uyarılar, her yerden dikkatinizi "bana bak!" diye hırpalayan sesler geliyor. Bu seslerin arasına karışacaksanız sesinizi daha gür çıkarmak adına daha çok "bağıracaksınız". Bu kesin. Bu da size ekstra yorgunluk ve zahmet demek. Üstelik bu çabanızın tatmin edici bir sonuca bağlanması neredeyse imkansız. Yüzbinlerce takipçisi olan, fenomen hale gelmiş sınav-motivasyon koçlarına kanıp da ben de öyle olabilirim hayalleri kurmayın lütfen. Çünkü bu yazıyı okuyan ve eğitim koçu olmak isteyen kişilerin %99.9'u öyle olamayacak :)


Bu sebeple TEACHER UP! programını tasarlarken 1-Sizin uzmanlık alanınız 2-Eşsiz koçluk sanatınızdan yola çıktık. Çünkü bunlardan ilki işin bilimi, diğeri ise kişiliğinizle anlam bulan sanat boyutu. Ve bu ikisinin ideal bir bileşimi sizin eğitim koçluğu deneyiminizi benzersiz kılıyor. Siz olsanız birbirinin kopyası öğrenci koçlarından biriyle mi çalışırdınız yoksa benzersiz bir deneyim sunan uzman eğitim koçuyla mı?


Bu soruya vereceğiniz cevap sizin eğitim koçluğu kariyerinizi şekillendirecek.

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page